5 Kasım 2010 Cuma

Oryantiring / Orienteering


Hiç Oryantiring diye bir spor duydunuz mu bilmiyorum ama seveceğinizi düşündüğüm için paylaşmak istedim hepiniz ile. Ailece yapılacak en keyifli ve kolay aktivitelerin başında geliyor çünkü.

Benim gibi şehrin ortasında bile olsa bahçeli evlerde büyüyüp pazar günlerini "sakla/bul/ilk sen ulaş" temalı oyunlar oynayarak geçiren çocuklar için hiç yabancı bir iş değil aslında ancak işin adı oyundan çıkıp spora dönünce daha kurallı, daha karışık hale geliyor hemen :)

Şöyle tanımlıyorlar sporu:

"Oryantiring; her türlü arazi ve iklim sartlarında harita ve pusula yardımı ile bir noktadan baska bir noktaya ulasabilmek için sporcunun fiziki gücünü, taktik ve teknigini gelistiren, ani ve dogru karar verebilme yetenegini olgunlastıran, bireysel veya takım olarak genellikle ormanlık alanda yapılmakla birlikte park ve yeni baslayan sporcular için açık alan ve spor salonlarında yapılabilen bir doga sporudur."

İşin içine doğa girdi mi bendeki aşk dile geliyor tabii doğal olarak :)

Şöyle devam ediyorlar tanımlamaya;

"Fiziksel ve zihinsel uyumun en güzel örneklerinden biri olan Oryantiring sadece fiziksel performansa dayalı bir kosu degil, beden ve zihnin uyumlu ve aynı anda çalısmasını gerektiren zevkli bir spor dalıdır. Oryantiring “7 den 70 e” renk seçimini yapabilen küçük çocuklardan, elindeki baston ile arazide dolasabilen yaslılara kadar her yastan bay, bayan, genç, yaslı, aile, birey, müsabık veya meraklı herkesin yapabilecegi ender bir spor dalıdır. Aynı zamanda ucuz, çevreci, pahalı tesislere ihtiyaç duyulmayan, organizasyonu kolay bir spordur. Bu yönüyle büyük halk kitlelerine ulasılabilmekte ve Uluslararası boyutu nedeniylede birçok ülkenin kalabalık sporcu topluluklarını yarısma mahallerine kolayca çekebilmektedir"

Güzel değil mi? Sınırımız yok katılımcı olmak için. Bahaneye imkan yok yani ;)

İzleyici olup olayın ritmine katılmak isterseniz fırsat çok yakınımızda,Türkiye'nin bu konudaki en büyük etkinliği İstanbul5Days bu haftasonu yani 06 Kasım'da Belgrad Ormanı'nda, 7 Kasım'da ise Kapalıçarşı'da iki etkinlik ile son buluyor. Etkinliğin sitesini şuradan ziyaret edip detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bu spor dalı ile ilgili daha detaylı bilgi için ise aşağıdaki bağlantıları izleyip adreslerle görüşmeniz mümkün. Bu da federasyonun genel tanım ve bilgilendirme dosyası.

TÜRKİYE ORYANTİRİNG FEDERASYONU: www.oryantiring.org.tr
Gazi Üniversitesi Oryantiring Grubu-Ankara: www.gudak.gazi.edu.tr
Doruk Dagcılık, Oryantiring ve Rafting Klübü-İzmir: www.dorukdagcilik.org



------Görsel alıntıdır--------

6 yorum:

Dışavurum dedi ki...

Evet süper, ben de bu spor dalını Ajanda'nın Temmuz sayısında yazmıştım.
Temiz havada miisss gibi olur!

Sokak Kedisi dedi ki...

Hıım, evet ama ben neden atlamışım yazıyı.
Gidip okuyım hemen :))

Ailece ne yapsak stresine girmenin alemi yok, amatör olarak bile oryantiring yapmak mümkün :))

Evren dedi ki...

ben de üniversitenin personel pikniği için düzenlemiştim ama piknik suya düşünce, haliyle hayal de peşindne gitti. ama bence süper keyifli bir spor :)

Sokak Kedisi dedi ki...

Ya evet Evrenim gerçekten iyi fikirmiş, süper bir aktivite bu tip organizasyonlar için de...

Not aldım ben bunu da ;)

CEPAYNASI dedi ki...

hiç adını duymamışken Ankara kalesini gezerken her yaştan telaşla koşturan mutlu insanları,köşelerde saklanmış logolu bezleri görerek öğrendiğim bir spor-oyun:)
bence çok keyifli:))
sevgiler...

Sokak Kedisi dedi ki...

Cepaynası,
Hoşgeldin :))
Siz de Ankara kalesinde tanıştınız demek. Ben Kapalıçarşı için fantazi diyordum meğer Ankara Kalesinden bile geçmiş Oryantiring :))))

Free Counter